logo-hvid-med-tekst
logo-sort-uden-tekst
logo-hvid-med-tekst
logo

fredagssedlen

Lilleskolen Odense - Uge 4 - 2024

Mellemtrinet

Tiden går hurtigt i godt selskab. Og nu er der allerede gået en uge med alle mulige værksteder om Egypten. Efter en introduktion mandag morgen om både Egypten og Krebsens vendekreds, har Phoenix, Callisto og Lyren været i gang med farver og pensler, computer og pulp.

Klasserne har ikke lavet helt det samme, da lærerne ikke har været lige meget inde i alle klasser. Men alle har fået lært/oplevet noget om Egypten. Vi har været omkring emner om religion, historie, og geografi. Værkstederne har budt på modellering af Nilen fra den øvre- til den nedre del af Egypten, hvor Aswan dæmningen har tæmmet Nilens vand til en flod uden frugtbar næring til det nedre Egypten ved floddeltaet. Phoenix prøver kræfter med madlavning og en egyptisk gryderet, og i næste uge skal alle klasser en tur i det indiske køkken. Phoenix er blevet prof i papyrus, imens Lyren har arbejdet helt projektorienteret med proces og problemformulering. Snart kan Phoenix nyde Callistos Dødemasker malet med Caran d´âche af Tutankhamon hænge på gangen imens de kæmper videre med deres 20 min daglige øvelser i ti-fingersystemet. Det bliver spændende at se, om tre uger med daglig træning viser fremskridt, når alle deres Screen Shots bliver lagt side om side. De synes faktisk, det er sjovt at øve sig på noget nyttigt, trods det virker kedeligt.

Både Lyren, Phoenix og Callisto har været på et stjerneløb med bl.a. mime og tegne opgaver. Og inden ugen er omme har nogle måske lært at lave pyramider i papmache eller Minecraft, eller måske har de danset mavedans til egyptisk musik. Hvem ved? - spørg dem hellere selv.

I næste uge rejser vi videre af Krebsens vendekreds og lander i Indien. Så må vi se om den nye religion og region kan ryste en historie eller oplevelse af sig.

God weekend hilsen en god flok voksne på Mellemtrinnet

Camilla, Oskar, Nermin, Line, Kisten, Steffen, Marlene, Mette og Gitte

"Ugens info"

Onsdag i næste uge kommer forårsbørnenes forældre til møde på skolen kl. 16.

I denne udgave bla.:

Mellemtrinnet indtager Egypten

Musical update i overbygningen

Nyt fra Himmelblå

Fællesemnet i indskolingen - 4 værksteder

Kort nyt fra Lyren

 

Fotos:
Mette Rose, Camilla Mønster, Gitte Grønlund

Overbygningen

Så er opbygningen gået i gang med årets musical “ byens poesi“, som bliver en god men anderledes musical. Vi ville prøve noget nyt i år, så derfor har vi valgt at skrive vores eget stykke. Skuespillerne er i fuld gang, da der er meget at gøre og mange forskellige roller at holde styr på. I musik er der også fuld gang i den. I kan glæde jer til at høre noget god musik, da de er dygtige. I håndværk og design bliver der savet, boret og malet. Der er meget at gøre, da vi skal have en helt musical sat på benene. Vi har det meget sjovt, prøver nye ting af og høre musik. Danserne gør det fremragende, lever sig ind i det og lytter til musikken. Der bliver syet kostumer og lavet rekvisitter.

Anonym skribent

 

Fotos:
Ellen Nielsen

Himmelblå

Dejligt at være tilbage i klassen igen. Det lyder til , at alle har haft en god oplevelse med fællesemnet. Vi lagde jo så ud med undervisning på tværs i første modul i mandags. Det var børnene også godt tilpas med. Det var sjovt at arbejde sammen med nogen, som var ældre end dem selv. De har lavet mange gode historier.

Vi har arbejdet i dansk bogen, vi har lavet matematik banko og vi har haft drama i klassen, da vi jo ikke kan bruge faglokaler de næste uger, pga. at overbygningen laver musical. Det betyder også at vi så ikke kan komme i hallen og have idræt.

Der er jo nyt skema fra denne uge af. Nu er Mette med i klassen mandag og tirsdag fra 9.00.-13.00. Onsdag er det Naomi, der er med og torsdag og fredag er Jonna med. Musik er flyttet fra onsdag til torsdag i 3. modul. Så jeg er i Apollo og har drama torsdag i 3. modul.

Onsdag læste vi bl.a. i nye bøger fra Kaptajn Karlsens systemet. Jeg skulle gå i 3. modul og det var åbenbart ikke gået så godt. Der havde været alt for meget uro. Det er selvfølgelig ikke alle, der ikke kan finde ud af det, men det kunne være godt, hvis I tager en snak derhjemme også for at høre, hvordan jeres barn har oplevet det. Vi skriver til de forældre hvis børn, var dem, der satte ”festen” i gang.

I morgen, fredag, har jeg fridag. Jonna er i klassen sammen med en vikar.

Så skal vi da lige have gang i ugens buket igen. Det er Freja, der skal have med i næste uge.

Rigtig god weekend.

Mange hilsner fra Mette, Jonna og Lene

Fotos:
Lene Buthler

Indskolingen idræt

Fællesemne i indskolingen – Idræt

Vi har på vores hold leget forskellige lege på bl.a. en forhindringsbane. Vi havde slukket lys, for i Sierra Leone går strømmen jo ofte, så man må lege i mørke. Man kunne også få bind for øjnene og blive ført af en ven, hvis man havde lyst. Vi har også lært en Afrikansk remse, som arbejderne sang/messede, når de skulle arbejde hårdt med tunge ting og i varme. Vi har spillet bold med ”toiletrulle-briller” på, og vi har leget fange og stafetter på forskellige måder. Vi har malet flag fra Sierra Leone og vi har set film om landet.

Det har været en fornøjelse at have børnene med på dette hold og hvor er det skønt, at se der blive skabt nye relationer på kryds og tværs.

Mange hilsner fra Søren og Lene

Fotos:
Lene Buthler, Mette Rose

Indskolingen - musik og dans

Fællesemne i indskolingen - Musik og dans.

På Musik- og danseværkstedet havde vi godt gang i både sangstemmerne, kroppen og de fede rytmer.

Vi lærte sangen ”Alle med”, som de fleste af børnene kender fra Motor Mille og Hr. Skægs rejse til Sierra Leone. Der blev virkelig sunget igennem, så taget lettede.

Vi dansede Kwela, hvor børnene skiftedes til at tromme rytmen og danse dansen. Alle fik prøvet at tromme den herlige rytme ”vippe-slap vippe-bum-bum”. Og vi sang om Mamma Kujo, som har et udfordrende liv, men alligevel klare sig igennem. Sangen er på engelsk, og hedder ”Mama Kujo is going strong”. Der er også nogle fagter til omkvædet, hvor pigerne og drengene synger til hinanden.

Til sidst på dagen, lærte vi en dans, der passede til ”Alle med”.

Vi havde nogle super skønne dage med dans, sang og rytmik.

Joan og Hasse

Fotos:
Hasse, Krüger, Mette Rose

Indskolingen - billedkunst

Fællesemne i indskolingen - Sierra Leones nationaldyr.

I billedkunst har vi arbejdet med chimpanser, som er Sierra Leones nationaldyr. Hvert hold har hørt om Chimpanser, og de har lavet chimpanse-silhuetter og jungleplanter.

Det er blevet til en  jungleplakat, som hænger på indskolingsgangen.

Tak for en dejlig uge.

Heidi og Katrine

Fotos:
Katrine Ejlerskov, Mette Rose

Indskolingen - madværksted

Indskolingen fællesemne - madværkstedet

Der blev lavet mad til den helt store guldmedalje i 4 dage i indskolingens fællesemne. Der blev snitte og hakket, kogt og kokkereret. Ikke mindst blev børnene udfordret på deres madmod, da en peanutgryde nok ikke lige er dét, de er mest vant til at spise. Det har været herlige dage med "røg i køkkenet". Her følger opskrifterne på menuen, som flere har efterspurgt:

Jollof rice

Jollof er en af de mest populære retter i både Sierra Leone og andre vestafrikanske lande.

Det skal I bruge til 4 voksne:

  • 0,25 dl smagsneutral olie
  • 500 gram kød (kylling, skært oksekød, lam eller en blanding), skåret i små stykker
  • ½ liter hønsebouillon
  • 1 løg, skåret i tern
  • ½ rød chili, finthakket (kan undværes)
  • 2 fed hvidløg, skåret eller hakket fint
  • 3 dl ris• 2 spsk. Tomatpuré
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 gulerødder, skrællet og skåret i tern
  • 100 gram grønne bønner
  • 100 gram hvidkål, finthakket
  • Salt og peber

Sådan gør I:

  1. Opvarm olien ved middel varme i en stor gryde.
  2. Svits kødet, indtil det har taget farve.
  3. Læg kødet i en anden gryde og tilsæt bouillon og lad det simre i 20 minutter – lad olien blive i den første gryde.
  4. Opvarm olien og tilsæt løg og chili. Sautér, til løgene er gennemsigtige.
  5. Tilsæt hvidløg og svits i 1-2 minutter. Pas på, de ikke bruner.
  6. Tilsæt de rå ris til løg- og chiliblandingen og varm det hele igennem i yderligere 1-2 minutter. Rør tomatpuré i risblandingen, indtil det har fået en rødlig nuance.
  7. Tilsæt de hakkede tomater og lad dem koge med i 2-3 minutter.
  8. Hæld kyllingen og væsken sammen med risblandingen og tilsæt grøntsagerne.
  9. Krydr med salt og peber.
  10. Bring retten i kog, skru ned for varmen, læg låg på, og lad retten simre i 20 minutter. Når kyllingen er mør, og risene er næsten kogt møre, slukkes varmen og retten hviler 10 minutter under låg.

 

Jordnøddegryde (Groundnut stew)

Jordnødder kan købes overalt på gader, stræder og på stranden i Sierra Leone. De bliver dyrket lokalt. Nødderne bruges som snack, men bruges også i gryderetter. Her i form af jordnøddesmør som base til en cremet sovs.

Det skal I bruge til 4 voksne:

  • 2 løg i skiver
  • 2 fed hvidløg • 700 gram kyllingelår eller oksekød i tern • 1 liter bouillon
  • 2 gulerødder i store stykker
  • Saft fra 1 lime
  • 1 dåse tomatpuré
  • 300 gram cremet jordnøddesmør.

Sådan gør I:

  1. Kog kyllingelår/oksekød med løg og evt. hvidløg (kun for at give ekstra smag, men ikke nødvendigt), gulerødder og vand i en time i en sautérpande.
  2. Put limesaft, jordnøddesmør og tomatpuré i retten og lad det hele simre i en halv time mere. Smag til med salt og evt. chili. Servér retten med ris.

Bananchips

Desserter er ikke så udbredt i Sierra Leone. I stedet spises der ofte frugt efter maden. Det kan være vandmelon, mango, papaya eller appelsin. Går man på gaden eller stranden i Sierra Leone, vil man opleve, at der sælges frisk frugt og snacks. Mange spiser nemlig snacks i løbet af dagen. Det kan være jordnødder eller cashewnødder, men også bananchips er et hit. De er nemme at lave.

Her får du opskriften:

Det skal I bruge til 20-25 stk:

  • 2 umodne bananer
  • ½ liter smagsneutral olie
  • Lidt salt

Sådan gør I:

  1. Fjern skrællen fra bananerne og skær dem i skiver. Du kan evt. bruge et mandolinjern, men pas på fingrene!
  1. Opvarm olien i en gryde eller sautérpande ved medium varme. Steg bananerne i olien i ca. 4 minutter. Vend dem undervejs med en tang eller en hulske.
  2. Læg bananerne på en rist med bagepapir og drys med lidt salt – lad dem køle af

Hilsen Tue og Jonna

(alle opskrifter er kopieret fra https://2023.u-landskalender.dk/laerere/vaerktojer/opgavebank)

Fotos:
Mette Rose

Lyren

I sidste uge (onsdag) lavede Lyren og jeg en øvelse, der gik ud at skabe sammensatte ord af billeder. I fredags blev ordbillederne hængt op i klassen, og så skulle de gætte så mange som muligt på tid. Vi havde bagefter bl.a. fokus på bindebogstaver og stavning. Der var en summen og gætteri i lokalet - de havde fået lavet omkring 40 stk. Ikke alle ord var dog lige tydelige. Kan I gætte, hvad der står? (se billedcollagen)

Så er vi ellers i gang med fællesugerne. Det er fornøjeligt at prøve noget andet for en stund. Som jeg tidligere har skrevet, holder vi dog stadig fast i lektien i Gunløgs saga om tirsdagen.

I ønskes en dejlig weekend.

Mange hilsner

Mette Rose

 

Fotos:
Mette Rose

No ACF gallery field data found
Fotos:

No ACF gallery field data found
Fotos:

No ACF gallery field data found
Fotos:

No ACF gallery field data found
Fotos:

No ACF gallery field data found
Fotos:

No ACF gallery field data found
Fotos:

No ACF gallery field data found
Fotos:
kurve-footer
enteralarmmagnifiercrossmenuchevron-downchevron-right