Kost, krop og samfund
Slutmål
- Eleverne skal kunne arbejde praktisk med tilberedning af mad og servering
- a. Kolde retter (smørrebrød, salater mv.)
- b. Varme retter
- c. Bagværk
- d. De skal gøre sig erfaringer med og forholde sig til
- smag og æstetik
- tradition og kultur
- e. De skal kende og forstå substansen i køkken- og fødevarehygiejne
- f. De skal kende og forstå substansen i forskellige former for lagring af fødevarer
- Eleverne skal kunne planlægge og foretage indkøb ud fra en vurdering af aktuelt relevante perspektiver:
- a. Praktiske forhold (antal spisende, køkkenfaciliteter, vareudbud, transportmuligheder, opbevaringsmuligheder, …)
- b. Varernes kvalitet og oprindelse, herunder vurdering ud fra varedeklaration og mærkning c. Sundhed
- d. Økonomi
- e. Miljø, resurser og etik (samfund)
- Eleverne skal have viden om og kunne forholde sig reflekterende og kommunikativt til
- a. Ernæring og sundhed (vitaminer, mineraler, proteiner, fedt og kulhydrater)
- b. Kost og motion (forbrænding, kredsløb, muskler og knogler)
- c. Kost og livsstil (sundhedsfremmende/sundhedsskadelig livsstil)
- d. Kost, sundhed og levevis set i et samfundsmæssigt, kulturelt, geopolitisk og historisk perspektiv
- e. Bæredygtig husholdning set i et samfundsmæssigt, kulturelt, geopolitisk og historisk perspektiv
Undervisningen
Lejrskoler og rejser samt besøg fra udlandet
Alle klasser er på lejrskole hvert år.
a. Indskolingen
- Planlægning af måltiderne på lejrskolen
- Deltagelse i madlavning og øvrige praktiske gøremål i fællesskab med de voksne
b. Mellemtrinnet
- Planlægning, indkøb, madlavning, rengøring mv. i fællesskab med de voksne
c. Overbygningen
- Flere gange i løbet af de tre år i overbygningen er eleverne ansvarlige for planlægning, indkøb, madlavning og rengøring/hygiejne. Dette varetages især på vores rejser, lejrskoler og genbesøg.
- Eleverne bor privat i Tyskland og Polen og møder her andre madkulturer.
- Eleverne får besøg af de tyske og polske venskabsklasser og er værter ved fællesspisninger på Lilleskolen.
2. Tværfaglig undervisning
- Indskolingen
- Besøg i Jernalderlandsbyen
- Madlavning og brødbagning
- Mellemtrinnet
- Tværfagligt med engelsk
- Kost og levevis i England
- Overbygningen
- Tværfaglig med engelsk
- Kost og levevis i USA
3. Fællesemner for hele trinnet
- Indskolingen
Indskolingen har 2 fællesemner á 1,5 uge pr. år. I eksemplerne herunder er kun medtaget det indhold, som er relevant i forhold til fagområdet Kost, krop og samfund.
Eksempler inden for en 3-årig periode
- Olympiade
- Muskler og knogler
- Græsk madlavning
- Teori om kost
- Krop og sundhed
- Hvad er sund mad og hvad er usundt?
- Tilberedning af sund mad og fællesspisning
- Hvordan styrker man knogler og muskler?
- Sportsaktiviteter med måling af puls
- Slagtning af høns
- Hygiejne og salmonellabakterier
- Tilberedning af hønsekødsuppe
- Ulandskalenderen –Papua
- Madlavning efter opskrifter fra Papua
- Gamle dage
- Bygning af små ovne af ler. Der fyres op forneden og steges pandekager foroven.
Mellemtrinnet har flere fællesemner og trindage på tværs af trinnet hvert år. Der i blandt Grøn Uge, hvor der hvert år arbejdes med mad fremstillet over bål.
Der bliver arbejdet med det indhold, som er relevant i forhold til fagområdet Kost, krop og samfund.
Kost og sundhed
Temaet gentages hvert år, dog med forskellig perspektivering, da det er fælles for de 3 årgange på trinnet. Et eksempel:
Kost og bevægelse:
o Madlavning, sund mad – praktisk og teoretisk
o Fast food – varedeklarationer, protein, fedt og kulhydrater
o Slik og søde sager – varedeklarationer, sukker og tilsætningsstoffer
o Krop og bevægelse – praktisk og teoretisk (muskler og forbrænding)
Historisk, samfundsfagligt, kulturelt eller geografisk emne
Årligt tilbagevendende med fokus på forskellige temaer, da det er fælles for de 3 årgange på trinnet. Et eksempel:
Middelalderen:
- Praktisk fremstilling af ”middelaldermad”
- Teoretisk: Kost og sundhed i middelalderen
Grøn uge
En uge på Hollufgård eller i naturen hvert år med forskellige temaer, dog altid:
o Mad over bål. Fx pandekager tilsat smag fra skoven: brændenælder, skvalderkål, brombær …
c. Overbygningen
Mennesker og tro
Temaet er bredspektret og indeholder bl.a.:
o Forskellige kulturers kost og levevis, herunder praktisk madlavning i samarbejde med kvinder fra forskellige kulturer
4. Naturfag,
Naturfag på Lilleskolen Odense rummer de væsentligste teoretiske områder af Kost, krop og samfund jf. fagbeskrivelsen for naturfag på Lilleskolens hjemmeside:
- Indskolingen
- Hovedområde 6: Mennesket
- Kroppen, ydre og indre dele
- Hovedområde 7: Kost og ernæring
- Stege, koge, sylte og bage i praksis
- Hovedområde 10: Samfund og miljø
- Dansk landbrug: afgrøder, husdyr, produkter
o Affald og genbrug
- Mellemtrinnet
- Hovedområde 6: Mennesket
- Åndedræt og fordøjelsessystemet. Sund levevis
- Vigtige organsystemer, bl.a. kredsløbet
- Menneskets forskellige levevilkår forskellige steder på jorden
- Hovedområde 7: Kost og ernæring
- Andre kulturers levevis vs. Vores
- Overbygningen
- Hovedområde 6: Mennesket
- Kroppens ydre og indre fysiologi og funktion
- Biologiske baggrunde for sundhedsproblemer, herunder livsstil og motion
- GMO – etik, risici og fordele
- Hovedområde 7: Kost og ernæring
- Kroppens energiomsætning: opbygning, nedbrydning og anvendelse af fedt, proteiner og kulhydrater i kroppen
- Fødevareproduktion vha. gæring, katalyse og konservering.
- Tilsætningsstoffer, sprøjtet, beriget og bestrålet mad
§ Hovedområde 10: Samfund og miljø
- Industrilokaliseringen i verden i forhold til råstoffer, transport og markeder. Ressourceforbrug, miljø og affaldsmængde. Råvareproduktionens og naturgrundlagets sammenhæng i et område. Dyrkningsmønstre og indflydelse på miljø og naturforholdene. Bæredygtig udvikling og naturforvaltningen. Rige og fattige regioner.
- Miljømæssige konsekvenser og sundhedsproblemer i forbindelse med samfundets forbrugsmønstre og udnyttelse af naturgrundlaget
- Levestandard: erhverv, økonomi, levevilkår, levevis, værdier og normer.