Søg Kontakt
logo-hvid-med-tekst
logo-sort-uden-tekst
logo-hvid-med-tekst
logo
Lilleskolens fagbeskrivelse for madkundskab

Madkundskab - fagbeskrivelser

kurve

Kost, krop og samfund

Slutmål

  • Eleverne skal kunne arbejde praktisk med tilberedning af mad og servering
    • a. Kolde retter (smørrebrød, salater mv.)
    • b. Varme retter
    • c. Bagværk
    • d. De skal gøre sig erfaringer med og forholde sig til
      • smag og æstetik
      • tradition og kultur
    • e. De skal kende og forstå substansen i køkken- og fødevarehygiejne
    • f. De skal kende og forstå substansen i forskellige former for lagring af fødevarer
  • Eleverne skal kunne planlægge og foretage indkøb ud fra en vurdering af aktuelt relevante perspektiver:
    • a. Praktiske forhold (antal spisende, køkkenfaciliteter, vareudbud, transportmuligheder, opbevaringsmuligheder, …)
    • b. Varernes kvalitet og oprindelse, herunder vurdering ud fra varedeklaration og mærkning c. Sundhed
    • d. Økonomi
    • e. Miljø, resurser og etik (samfund)
  • Eleverne skal have viden om og kunne forholde sig reflekterende og kommunikativt til
    • a. Ernæring og sundhed (vitaminer, mineraler, proteiner, fedt og kulhydrater)
    • b. Kost og motion (forbrænding, kredsløb, muskler og knogler)
    • c. Kost og livsstil (sundhedsfremmende/sundhedsskadelig livsstil)
    • d. Kost, sundhed og levevis set i et samfundsmæssigt, kulturelt, geopolitisk og historisk perspektiv
    • e. Bæredygtig husholdning set i et samfundsmæssigt, kulturelt, geopolitisk og historisk perspektiv

Undervisningen

Lejrskoler og rejser samt besøg fra udlandet

 Alle klasser er på lejrskole hvert år.

a. Indskolingen

  • Planlægning af måltiderne på lejrskolen
    • Deltagelse i madlavning og øvrige praktiske gøremål i fællesskab med de voksne

b. Mellemtrinnet 

  • Planlægning, indkøb, madlavning, rengøring mv. i fællesskab med de voksne

c. Overbygningen

  • Flere gange i løbet af de tre år i overbygningen er eleverne ansvarlige for planlægning, indkøb, madlavning og rengøring/hygiejne. Dette varetages især på vores rejser, lejrskoler og genbesøg.
  • Eleverne bor privat i Tyskland og Polen og møder her andre madkulturer. 
  • Eleverne får besøg af de tyske og polske venskabsklasser og er værter ved fællesspisninger på Lilleskolen.

2. Tværfaglig undervisning

  1. Indskolingen
    1. Besøg i Jernalderlandsbyen
  2. Madlavning og brødbagning
  3. Mellemtrinnet
    1. Tværfagligt med engelsk
  4. Kost og levevis i England
  5. Overbygningen
    1. Tværfaglig med engelsk
  6. Kost og levevis i USA

3. Fællesemner for hele trinnet

  1. Indskolingen 

Indskolingen har 2 fællesemner á 1,5 uge pr. år. I eksemplerne herunder er kun medtaget det indhold, som er relevant i forhold til fagområdet Kost, krop og samfund.

Eksempler inden for en 3-årig periode

  • Olympiade
  • Muskler og knogler
  • Græsk madlavning
  • Teori om kost
    • Krop og sundhed 
      • Hvad er sund mad og hvad er usundt?
      • Tilberedning af sund mad og fællesspisning
      • Hvordan styrker man knogler og muskler?
      • Sportsaktiviteter med måling af puls
    • Fugle
  • Slagtning af høns
    • Hygiejne og salmonellabakterier
    • Tilberedning af hønsekødsuppe
    • Fællesspisning
  • Ulandskalenderen –Papua
    • Madlavning efter opskrifter fra Papua
  • Gamle dage
    • Bygning af små ovne af ler. Der fyres op forneden og steges pandekager foroven.
  • Mellemtrinnet 

Mellemtrinnet har flere fællesemner og trindage på tværs af trinnet hvert år. Der i blandt Grøn Uge, hvor der hvert år arbejdes med mad fremstillet over bål.

Der bliver arbejdet med det indhold, som er relevant i forhold til fagområdet Kost, krop og samfund.

Kost og sundhed

Temaet gentages hvert år, dog med forskellig perspektivering, da det er fælles for de 3 årgange på trinnet. Et eksempel: 

Kost og bevægelse:

o Madlavning, sund mad – praktisk og teoretisk

o Fast food – varedeklarationer, protein, fedt og kulhydrater

o Slik og søde sager – varedeklarationer, sukker og tilsætningsstoffer

o Krop og bevægelse – praktisk og teoretisk (muskler og forbrænding)

Historisk, samfundsfagligt, kulturelt eller geografisk emne

Årligt tilbagevendende med fokus på forskellige temaer, da det er fælles for de 3 årgange på trinnet. Et eksempel:

Middelalderen:

  • Praktisk fremstilling af ”middelaldermad”
  • Teoretisk: Kost og sundhed i middelalderen

Grøn uge

En uge på Hollufgård eller i naturen hvert år med forskellige temaer, dog altid:

o Mad over bål. Fx pandekager tilsat smag fra skoven: brændenælder, skvalderkål, brombær …

c. Overbygningen

Mennesker og tro

Temaet er bredspektret og indeholder bl.a.:

o Forskellige kulturers kost og levevis, herunder praktisk madlavning i samarbejde med kvinder fra forskellige kulturer

4. Naturfag, 

Naturfag på Lilleskolen Odense rummer de væsentligste teoretiske områder af Kost, krop og samfund jf. fagbeskrivelsen for naturfag på Lilleskolens hjemmeside:

  1. Indskolingen
    1. Hovedområde 6: Mennesket 
      1. Kroppen, ydre og indre dele
    1. Hovedområde 7: Kost og ernæring
      1. Stege, koge, sylte og bage i praksis
    1. Hovedområde 10: Samfund og miljø
      1. Dansk landbrug: afgrøder, husdyr, produkter

o Affald og genbrug

  • Mellemtrinnet 
    • Hovedområde 6: Mennesket
      • Åndedræt og fordøjelsessystemet. Sund levevis
      • Vigtige organsystemer, bl.a. kredsløbet
      • Kredsløb og motion
      • Menneskets forskellige levevilkår forskellige steder på jorden
    • Hovedområde 7: Kost og ernæring
      • Andre kulturers levevis vs. Vores
      • Kost og motion
      • Kost og livsstil
  • Overbygningen
    • Hovedområde 6: Mennesket
      • Kroppens ydre og indre fysiologi og funktion
      • Biologiske baggrunde for sundhedsproblemer, herunder livsstil og motion
      • GMO – etik, risici og fordele
  • Hovedområde 7: Kost og ernæring
    • Kroppens energiomsætning: opbygning, nedbrydning og anvendelse af fedt, proteiner og kulhydrater i kroppen
      • Fødevareproduktion vha. gæring, katalyse og konservering.
      • Tilsætningsstoffer, sprøjtet, beriget og bestrålet mad

§ Hovedområde 10: Samfund og miljø

  • Industrilokaliseringen i verden i forhold til råstoffer, transport og markeder. Ressourceforbrug, miljø og affaldsmængde. Råvareproduktionens og naturgrundlagets sammenhæng i et område. Dyrkningsmønstre og indflydelse på miljø og naturforholdene. Bæredygtig udvikling og naturforvaltningen. Rige og fattige regioner.
  • Miljømæssige konsekvenser og sundhedsproblemer i forbindelse med samfundets forbrugsmønstre og udnyttelse af naturgrundlaget
  • Levestandard: erhverv, økonomi, levevilkår, levevis, værdier og normer. 
        kurve-footer
        enteralarmmagnifiercrossmenuchevron-downchevron-right